Olavskilden

– Undergjørende og helbredende vann

Snorres fortelling skal ha det til at Olav Den Hellige ble begravd i elvemelen på nordsiden av Nidelva, like ved der Nidarosdomen senere ble bygd. Da kisten senere ble tatt opp, sprang det fram en kilde som i ettertiden er blitt betraktet som undergjørende.

Arkitektvisualisering av Olavskilden og Vannspeilet på Marinen. Barn leker i vannet.

Arkitekt: AGRAFF AS

Beskrivelse

Olavskilden ble etter Olav Den Helliges død et populært pilegrimsmål og mange valfartet til Trondheim for å få en smak av kildens velsmakende og helbredende vann. Selv etter reformasjonen – da de lutherske kirkemyndighetene forsøkte å stanse pilegrimstrafikken til kilden – fortsatte besøkene. I dag er selve kilden dekket over, men vannet ledes i rør ned til fontenen på Hadrians plass hvor det kan drikkes.

For mange er Olavskilden i dag nærmest å betrakte som en gjemt hemmelighet
For mange er Olavskilden i dag nærmest å betrakte som en gjemt hemmelighet

For mange er Olavskilden i dag nærmest å betrakte som en gjemt hemmelighet – med fontenen omringet og skjult av fyldige Rododendron. Vårt ønske er å åpne opp og løfte fram området rundt Hadrians plass – gi det en skulpturell utforming som igjen gjør Olavskilden til severdighet og mål for tilreisende turister og pilegrimer. Dessuten kan vannet faktisk ha en viss helseeffekt. Vannprøver fra 1999 viste at vannet var rent og holdt god kvalitet – med et gunstig innhold av mineraler.

Plassering