Hjerteplanen6639

Med hjerte for Campus Kalvskinnet

Da lærerstudentene nylig gikk ut i sommerferie, var det etter å ha tilbakelagt sitt første semester i Midtbyen. Nå er håpet at Campus Kalvskinnet, som er ett av fire «hjertekammer» i Hjerteplanen, skal bidra til å løfte frem Trondheim som en enda mer attraktiv studieby.

I 2015 ble det avgjort: Norges største fagmiljø innen lærerutdanning skulle samlokaliseres på Kalvskinnet i Trondheim. Allerede samme år gikk startskuddet for byggearbeidet ved E.C. Dahls-kvartalet. Like før nyttår i fjor ble prosjektet, som har gått under navnet CK2, overlevert til NTNU, og de første lærerstudentene kunne flytte fra Rotvoll og inn i det som skal bli et pulserende, byintegrert campus. Det er noe mange har sett frem til.

Hjerteplanen6495

Den gode campusfølelsen

– Rotvoll er en veldig fin plass, men det er eldgammelt. I tillegg var det tydelig for meg at studentene ikke ønsket å være der – det var ikke noe studiemiljø så langt utenfor sentrum, og mange av studentene som kom på forelesninger, dro inn til byen igjen med en gang etterpå.

Det sier universitetslektor Kristoffer Humphrey, som jobber ved engelskseksjonen på Institutt for lærerutdanning.

Det hender titt og ofte at han stikker innom jobben i helgene, og da møter han studenter i alle rom, fra kantine til bibliotek. Slik var det ikke på Rotvoll.

– Med flyttingen til Kalvskinnet har vi fått «campusfølelsen» på en helt annen måte. Her er det folk til alle døgnets tider.

Hjerteplanen6590

Studentene slipper å velge

Meningene om hvor NTNU bør samlokaliseres har vært både mange og delte, og «kampen om campus» har pågått siden regjeringen i 2015 besluttet at NTNU skal samles i området rundt Gløshaugen. Trondheim kommune var imidlertid tidlig ute med å si at de ønsket å legge deler av det nye universitetscampuset til sentrum, noe som ble gjentatt gjennom et vedtak i formannskapet i januar 2017: «Trondheim kommune mener NTNU bør ha en sterk tilstedeværelse i Midtbyen innenfor elveslyngen. Dette er viktig for å skape en attraktiv, byintegrert campus og imøtekomme ambisjonen om urbanitet».

Da Kunnskapsdepartementet godkjente at lærerstudentene på Rotvoll skulle flytte til Kalvskinnet, var det nettopp det urbane aspektet Kristoffer og mange av kollegene hans gledet seg mest over.

– På Rotvoll måtte studentene velge om de skulle bruke campus eller byen. Nå kan de bruke begge, sier Kristoffer, som har tilholdssted i Schnitlergården – et av de eksisterende byggene som inngår i CK2.

En del av byen

Universitetslektoren har selv studert både i Bergen og i engelske Lancaster, noe som var totalt forskjellige opplevelser:

– I Bergen har de, i likhet med Trondheim, ikke ett stort campus, men har spredd utdanningsinstitusjonene over hele byen. I Lancaster derimot, var det én monstercampus hvor alle institutt var samlet. Det førte til at vi aldri dro inn til byen, og det var jo ikke utelukkende positivt, forteller han.

Nå gleder Kristoffer seg over å være en del av byen, med alt den har å tilby av kultur, handel og grøntområder.

– Det er ikke nødvendigvis så bra for lommeboka, men det å ha muligheten til å være sosial på en annen måte enn tidligere, er veldig fint. Jeg tror det samme gjelder for studentene.

Hjerteplanen6737

– En boost for Trondheim

I 2017 hadde NTNU i overkant av 40 000 registrerte studenter, hvorav 34 000 studerer i Trondheim. Et viktig argument for å legge skoler til sentrum av byen, er at da vil studentene ønske å bo i Midtbyen. Flytter flere til sentrum, blir byen mer levende, noe som igjen vil gjøre NTNU til et enda mer attraktivt sted å studere.

For Kristoffer er saken enkel – et byintegrert campus vil være positivt:

– Det er klart at alt ikke kan legges til Trondheim sentrum, men jeg tror det utgjør en stor forskjell at det er utdanningsinstitusjoner i bybildet. Trondheim sentrum holder, i mine øyne, på å dø litt ut. Med campus og studenter i sentrum kan Trondheim få en skikkelig boost.

Hjerteplanen6654

Foto: Anne-Line Bakken

FAKTA:

E.C Dahls-kvartalet, nå kalt Lysholmbygget, består av totalt seks bygg. Til sammen har prosjektet resultert i bygging og rehabilitering av 14 320 kvm, bestående av blant annet bibliotek, undervisningsrom, grupperom, lesesaler og egne rom for de ansatte.

De første lærerstudentene flyttet inn i desember 2017, mens den resterende delen av instituttet planlegger flytting i januar 2019.

Byggherre: E.C. Dahls Eiendom

Totalentreprenør: Skanska

Arkitekt: Bergersen Arkitekter AS

  • Publisert: 28-06-2018